Radio City: Architecture Floor Plan

Home / Radio City: Architecture Floor Plan

 

The Story Behind this project

Upon further research, ERTA discovered that there were no such zoning bylaws restricting their ability to raze and replace and the project took on a whole new direction; the direction of new construction.

architecture floor plan for Cape CodWe initially approached Erik with the intent to do some renovation and expansion of a smaller summer cottage. It had been our understanding before meeting him that we would be restricted as to the extent of any renovations and probably would be prohibited from building a new house on the property because of zoning regulations.”

“Erik provided us with some options for renovation but encouraged us to consider a new house. On his own he researched the Town’s regulations and discovered that based on grandfathering, we had the option of building a new house.”

“Accordingly, we are happy to endorse Erik without reservation and would be happy to respond to any inquiries relative to his work on our home.”         

Jon and Eleanor Anderson

Wyckoff, NJ

There were, of course, Zoning and Conservation Commission bylaws that governed what was capable of being done on the site, but it was determined that as long as the new construction adhered to all current bylaws, that the design could take full advantage of all the site had to offer.

Out of the rubble arose a very traditional Cape shingle style home with all modern conveniences including a beautiful sunroom with wood walls and ceilings as well as something a little different.

On to the West end of the house was incorporated a turret-like component with a full third story observation area which has 360º views of Nantucket Sound, Parker’s River, Lewis Pond, and Lewis Bay.

The house, while modest, was designed for summer entertaining with an open floor plan, large sunroom, 3 baths and the ability to sleep all of the extended family.

While the existing first floor was at or near street level, the new first floor was required to be nearly six feet above street level according to existing flood zone provisions and proximity to the water. Given this tremendous differential, a local landscape designer was employed by ERTA to design the transition between street and house. This resulted in the incorporation of many stone terrace walls, walk ways, and landings to absorb the difference in elevation.

The end result was a beautiful new home expertly integrated in to the existing site as if it had always been there.