Nantucket Sound Residence

Home / Nantucket Sound Residence

 

 

The Story behind this project

The owners had absolutely no interest in trying to salvage the existing structure given their allergies to mold and mildew and the decision to demolish the existing house and build new was made very quickly.

The house had a recently installed 5 bedroom septic system which the owners wished to retain and given local Zoning and Conservation restrictions, the new house was essentially limited to the same footprint and approximately the same square footage as the existing.

What evolved, however, was a new home that was quite different than that of the old 1960’s era construction.

The new house was elevated, partially to comply with flood zone provisions and partially to get the first floor living area above a dune that existed between the old house and Nantucket Sound, therefore taking full advantage of panoramic views of the Sound.

The owners have a sizable family, with several children and several more grand-children. The ultimate goal: A wide open first floor plan capable of accommodating family gatherings in an integrated kitchen, dining, and great rooms.

The design also accomplished the owner’s objective of having both first and second floor master suites. The idea being that while they enjoy the views and the privacy associated with being upstairs, they recognize that there will come a day when they no longer desire to climb stairs.

Along with breathtaking views of Nantucket Sound and time spent with family, the owner’s also enjoy a spacious, open floor plan with gourmet kitchen and granite counter tops, custom bathrooms with tile and custom designed glass shower enclosures, 5 bedrooms, 3 and one half baths, laundry room and billiard room.

“We would like to express what a pleasure it has been to work with you all; Erik, Barbara, Mike and all your co-workers. Everyone has gently guided us through every stage of building; from design and permits to occupancy certificate. Our heart felt thanks for an amazing experience.”

J. & S. Caruso, Lexington, MA

As “street-socializing” was important to the owner’s as a means of staying in touch with their neighbors in this tightly knit, seasonal, water front community, a sitting area was incorporated in to the front yard as part of the meticulous landscaping.